Кашлюк в Україні. Як розпізнати та запобігти захворюванню?

Починаючи з 2023 року в Україні відмічається ріст захворюваності на кашлюк (коклюш). Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.

За перші два місяці поточного року зареєстровано 515 випадків даного захворювання, за аналогічний період минулого року було виявлено лише 27 випадків.

Чим небезпечний кашлюк?

Кашлюк –надзвичайно заразне захворювання дихальних шляхів, яке передається майже стовідсотково при контакті з хворими людьми повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні, супроводжується запаленням дихальних шляхів і приступами сильного кашлю. Найчастіше ним хворіють діти до шести років, дорослі- набагато рідше. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати тимчасову зупинку дихання.Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладень та смерті.

Для того, щоб запобігти захворюванню, важливо знати його симптоми та профілактичні заходи. Час від початку зараження до прояву перших ознак хвороби триває 15 днів. Існують характерні симптоми кашлюку, про які зобов'язані знати батьки:

нежить,що не проходить тривалий час, періодичне підвищення температури тіла ,приступоподібний кашель, що посилюється вночі, важке дихання,що супроводжується хрипами, нетривалі судоми.

Єдиним надійним засобом профілактики кашлюку є вакцинація.Дітям роблять щеплення комбінованою вакциною у віці 2,4,6 та 18 місяців (чотири щеплення).

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладень - робіть усі щеплення за календарем.

Фельдшер санітарний Новоушицького відділення

ДУ «ХОЦКПХМОЗУкраїни» Людмила Ріпак

Поділитися:
18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму
17.05.2024 14:30
Цього року 18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму. 18 травня – це 80-ті роковини депортації…
З 13 до 17 травня - Європейський тиждень громадського здоров’я
15.05.2024 14:30
В Україні цей захід відзначають уже вшосте. Ця акція має на меті привернути увагу до здоров’я та добробуту громадян, а також сприяти співпраці профільних спільнот у Європі. &nbsp…
За реагування прокуратури енергопостачальник поверне кошти за поставлену за завищеними цінами електроенергію
14.05.2024 14:31
За результатами розгляду позовів Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Чемеровецькій та Закупненській селищним радам буде повернуто надмірно сплачені кошти за закупівлю електроенергії. …